Första sidan Familjealbum

Jaguarklubbens oktoberträff

Olof o Ulla-Britts hemsida
Svenska Jaguarklubben Mellannorrland träffas sista tisdagen varje månad. Klubben hyr in sig i lokaler som ägs av Timrå Classic Garage. Medlemmarna i TCG disponerar en eller flera garageplatser med möjlighet att arbeta med sina bilar. Ett antal av SJK medlemmarna är med i båda klubbarna, vilket underlättar samarbetet.
Månadsmötet börjar alltid kl 19 men de första medlemmarna börjar droppa in redan före kl 18. På bilden är det Keith Börlin, som passar på att söka lite i klubbens bilbliotek och förråd. Kanske kan det finnas något roligt kring han pågående renovering av en S-type.

En tur ut i garagedelen för att se vad som har hänt med de pågående renoveringarna intresserar de flesta. Tord Kristiansen är nu på gång med sin tredje XK120- renovering, denna gång en Coupé modell.
På bilden från vänster Bjarne Svendsen, Ulf Kusendal, William Hjort, Tord Kristiansen och Benny Lodin. Tord var fokuserad på renoveringen av motorn, men för oss beökare är det svårt att slita blicken från den spektakulära karossen. I lokalerna är det också tre andra klubbmedlemmar med pågående Jaguar/Diamler renoveringar.

Den här kvällen kom det 20 medlemmar, som så småningom kunde samlas och fika i den trevliga klubblokalen innan kvällens program drog igång. Gubbdominansen är inte total utan två kvinnor och ett tjugoårigt hopp för framtiden fanns med på mötet.

Kvällens gäst var Ulf Kusendal, som har företaget Sundsvalls Custom & Styling i Kvissleby. Ulf presenterade sig som en 45-årig bilbyggarentusiast som började med en epa-traktor och som sedan bara fortsatt att bygga allt mer avancerade designprojekt. Ulfs företag sysselsätter nu 5 personer som renoverar och bygger om i första hand amerikanska bilar. Ulfs egen specialitet är mest design, plåt och lack. Hustrun är firmans sadelmakare och delar sin mans passion för bilar. Vad passion för bilar är, fick vi prov på då Ulf berättade att under höst och vinter arbetar han som vanligt med kundprojekt på dagarna i sitt företag. Varje kväll läggr han ca 4 timmar och på helgrna 10 timmar per dag - tillsammans 40 timmar i veckan på egna projekt. Så blir det också resultat, han visade en lång rad bilder på projekt i olika stadier och berättade historierna bakom.

Det visade sig att det fanns många gemensamma intressen mellan custombyggare och originalfokuserade bilrenoverare. Det handlar båda om avancerat hantverk och stort kunnande om material och metoder. I takt med att bilderna på de olika projekten rullade fram dök det upp frågor och diskussioner. Ulf delade intresserat och generöst med sig av sina kunskaper. Hur beställer du en special-vindruta, vilka är riskerna med tennspackling, hur får du den högsta glansen i lacken, vilken svetsmetod är att föredra, hur proportionerar du fönsterhöjden, hur sänker du taket på en bil osv.

Ulf Kusendals ombyggda Cadillac-56:a kallad Exdream är en av landets mest prisbelönta. Den och andra bilprojekt har gett många kontakter. Bl a träffade han Boyd Coddington känd från Discovery, vilket ledde till en USA-resa och deltagande i många utställningar. Hans bilar och bilkunnande öppnade många dörrar för nya kontakter och upplevelser. Ulf berömde sina amerikanska kollegor men han berättade att de jobbar lite annorlunda. I Sverige vill bilbyggarna göra allt själva, i USA anlitar man ofta underentreprenörer. De amerikanska resultaten blir ofta lika fantastiska som prislappen.

När de digitala bilderna började ta slut kom det fram ännu fler bilder och historier i album.
Efter några timmar var den glödande resan slut, men inte intresset. Det fanns mycket mer att prata om innan den inspirerande kvällen fick sitt slut.

Kontakta oss

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2015 Olof Ulander
Skapad 20151027

Uppdaterad 20151029