Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Hembygdsdag med tema de första fordonen

Hembygdsdagen 2007 inleddes traditionsenligt med gudstjänst där kören också deltog. Trots smärre regnskurar blev det en fin stund där kyrkoherden Peter Persman ledde gudstjänsten och kantor Agneta Granlöf Ljustorps Hembygds och Kyrkokör.

Dagens tema var de första motorfordonen i Ljustorp vilket hade begränsats fram till 1940.

Här anländer en av dagens huvudattraktioner. Tändkulemotorn till Ljustorps första traktor, en Bolinder-Munktel från ca 1917. Traktorn inköptes först av Lögdö bruk men den befanns vara för tung och klumpig och ganska snart såldes den till familjen Rönngren. Så småningom tog man bort hjulen och använde motorn för att såga virke. Den ursprungliga traktorns utseende framgår av en bild tagen 2006 av Henrik Rönngren på en likadan traktor på Gotland.
Huvudpersonerna kring motorn. Från vänster Lars-Axel Rönngren med sönerna Henrik och Magnus.
Magnus och Henrik är nu den tredje generationen Rönngren som lärt sig hantera motorn. Inför denna visning fick man göra en del renoveringsarbete för att få den att gå längre stunder. In i det sista var det osäkert om man skulle lyckas men det gjorde man. Motorn startades och stoppades ett antal gånger och handgreppen såg ut att sitta bra.
Motorn går med ett graftigt dovt dunkande och ett lågmält mekaniskt skrammel från främst bränslepumpen. Även om männen stod i främsta åskådarledet så stod alla och lyssnade och tjusades av maskinen som var imponerande. Lyssna till ljudet här och de förtjusta kommentarerna när maskinen startades. Efter några minuter insåg man att maskinen gick baklänges varefter den stoppades. Publiken applåderade för att uttrycka sin uppskattning varefter maskinen startades om. Lyssna här. Det väsande ljudet kommer från en gasolbrännare som användes för att värma kulan. Maskinen skall ge 20-24 hk och den officiella volymen på den encylindriga motorn är 12 liter men uppmätt att vara avsevärt större. Analys av ljudet visar att motorn gick med 380 varv per minut.
Rönngrens har haft denna Fordsson traktor sedan 1924. Årsmodellen är 1922, lyssna på ljudet här. Familjen har också en Fordsson från 1934 som dock inte visades. Den är mycket snarlik dock har den bl a stänkskärmar och bromsar.
Den enda bil som vi känner till som är bevarad från perioden före andra världkriget från Ljustorp är denna Opel Kapitän från 1939 också ägd av familjen Rönngren. Opeln var då familjens tredje bil så alla fordon har man inte sparat.
När lättviktarna kom 1939 var det en stor omvälvning som inleddes. Det fanns mycket torpare som arbetade del av sin tid i skogsindustrin och då måste veckopendla. Det innebar att man måste hyra sig ett rum eller sängplats, ordna mat och inte kunde hjälpa till med sysslorna på torpet. Med lättviktaren blev det plötsligt ekonomiskt möjligt att dagpendla och man kunde få ett annorlunda liv.

Ovanstående lättviktare ägs av Gunnar Höglund.Vikten var 50 kg eller lägre och effekten ca 2 hk. Trafiken var inte så tät så man kunde klara sig utan frambroms.

I häbret visade Olof Ulander en utställning med bilder från bilar bussar, motorcyklar och traktorer med en del förklarande text.

Inne på hembygdsgården berättade Olof Ulander om hur kommunikationerna såg ut innan bilarna kom och hur de förändrades under de första årtiondena. Hur bilägandet såg ut i Ljustorp och när olika grupper började använda den nya tekniken för nytta och nöje.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

Uppdaterad 20070711