Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Veteranbilsrally gästar Ljustorp
Föreningen Sundsvallsveteranerna anordnar varje år en utflykt för sina medlemmar. I år hade man valt att förlägga sin resa förbi Ljustorp. Via Gudmundstjärn åkte man till Fisken vid Björkängen och på varje ställe var det tillfälle att umgås och delta i en tävling. Efter Björkängen var det bara en kort bit att köra till Församlingshemmet i Ljustorp för en hägrande lunch.
Denna mycket fina Ford A 1928 års modell på 40 hkr rattades av Tord Bergsten. Det var en perfekt dag för att köra öppet. Visserligen fanns det sufflett om det skulle börja regna, men det gällde inte för passageraren i svärmorsluckan. Ford var det i särklass största märket i Ljustorp på 1920- och 1930-talen. Under den perioden fanns det 48 st Fordar i Ljustorp. Just 1928 köpte Tage Nygren i Tunbodarna en ny Ford, men den hade en motor på 20 hkr och var säkert mer standardbetonad än ovanstående eleganta cabriolet.
Ett populärt ekipage var denna Fiat 600 från 1967 på 54 hkr. Vid ratten Tommy Sjöström med rötterna i Ljustorp och bredvid honom hustrun Inger. Tommy berättade att motorn var bytt från 600 kubikcentimeter till drygt 900 ccm vilket säkert gjorde bilen mer lättkörd.

Vid Församlingshemmet var Sockenföreningens representanter väl förberedda att ta emot lunchgäster. Från vänster Kjell Rastberg som skulle hälsa gästerna välkomna och kontrollera lunchbiljetter, Birgit Svensson med kamera för att se om det blev några bilder till Ljustorpsbladet, Inger Andersson och Lill Wiklund vilka båda jobbade med maten samt "grillmästaren" Tomas Persson. Niklas Andersson höll ihop arrangemanget på Församlingshemmet.

Föreningen Sundsvalls Motorveteraner leds av Ing-Marie Grafström, som här anländer i sin harmoniskt välproportionerade DKW de Luxus 1938 års modell på 20 hkr till Församlingshemmet. I Ljustorp fanns det bara en DKW före andra världskriget och det var just en 1938-års modell närmare bestämt en DKW Reichklasse Limousine, som inköptes ny av Gottfrid Svärd i Mellberg.
Här kommer en engelsk sportvagn bokstavligen dammande i precis rätt inramning. Det skulle kunna varit någonstans i England eller Wales med de täta häckarna, det rika lövverken och kullarna i bakgrunden men det är kyrkberget i Ljustorp just utanför Eriksson ladugård.
Bilen är så linjeskön så den får vara med på en bild till. Den är inte så brutal som en Austin Healy, Triumph eller en AC men vacker är den, denna MGA Roadster från 1958 på 78 hkr. Håkan Jonsson rattar bilen.
En synnerligen väl renoverad Overland Wippet från 1927 på 30 hkr. Ägaren Arne Jonsson berättade att han hade renoverat bilen till detta skick från ett skogsvrak - en bedrift. Under 1920- och 1930-talen gick det ett 10-tal Overlandbilar i Ljustorp. En av dessa var också en 1927-års modell på 30 hkr, som ägdes av slaktaren John Helge Hägglund i Åsäng.
Församlingshemmet var tidigare bostad åt församlingens kyrkoherde och är en väl representativ byggnad med ett herrgårdsliknande utseende, som även passar att anlända till i prestigebilar. Församlingshemmet byggdes 1850 i en tid då många stora privatbostäder uppfördes i Ljustorp. På bilden ovan anländer en låg och elegant Studebaker 1957 på 101 hk i Hawk-serien som kom 1956 körd av Jan Nordensson.
En Lincoln Zephyr 1939 med en V12 motor på 120 hk. Det är en bil som definitivt inte hörde hemma i Ljustorp på sin tid. Lincoln var Fords toppmodell och stod för det yppersta av lyx som den koncernen kunde prestera. Lyxbilssegmentet gav för lite volym och man kom därför 1936 ut med en mer "folklig" version med en 4,4 liters V12 motor som fick modellbeteckningen Zephyr. 1939-års modell var den första Lincoln med hydrauliska bromsar. Bilen kördes av Astor Hedkvist.
Ytterligare en ljustorpare fanns i startlistan. Det var Lage Sjöström med sin Mercedes Benz 350 SLC från 1973 på 200hk. Förmodligen en härlig omväxling till vardagen bakom bussratten. Lages förfäder har varit med som bilenterprenörer sedan den allra första tiden i Ljustorp. Lage kom två i tävlingen och vann såväl pokal som en resa för 1000kr.
På parkeringsplatsen växte antalet fordon till knappt 50 st med några servicefordon för funktionärerna inkluderade. Det dök också upp några ljustorpare som intresserat granskade alla de fina bilarna.

Några hade ambitiöst klätt sig i kläder som passade ihop med bilens ålder. Detta gällde i hög grad för Anna Hedkvist som anlände i Lincoln 1939 (till höger).

Innan dagen var till ända hade 108 gäster ätit lunch. Man kunde välja på grillad fläskkarré eller fisk, potatissallad, sallad, kaffe och kaka.

Den eminente enmansorkestern Lennart Tjärnberg underhöll lunchgästerna och fick till och med några av de yngre gästerna att svänga med i takt.

I ett av rummen hade Hembygdsföreningen genom Olof Ulander ordnat en utställning, som visade hur fordonsutvecklingen varit i Ljustorp fram till andra världskriget.

Några föredrog den vackra parken för sin lunch. Kjell Rastberg fick, i sin strategiska dörrposition, många positiva kommentarer från de som lämnade Församlingshemmet för att fara vidare i sina fina bilar.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

Uppdaterad 20070926