Första sidan  

Ljustorpsdagen på Länsmuseet

Ljustorps Hembygdsförening

Hembygdsrörelsen firar 100-års jubileum och i Västernorrland har Länsmuseet Murberget i Härnösand inbjudit länets alla 61 Hembygdsföreningar att delta i en utställning i stora utställningshallen. Utställningen har fått namnet ”Destination hembygd” och pågår mellan invigningen den 5 juni och 31 oktober 2016. Ljustorp fick som tema ”Trolldom och folkmedicin” och har lämnat över sådana föremål till utställningen, som t ex Deldéns ”läkarkista”, tillsamman med text och ljudinspelningar via QR-kod och besökarens mobil. Utöver detta är avsikten att lyfta fram Ljustorps tingslags domböcker som digitaliserats och publicerats på föreningens hemsida.
Varje hembygdsförening får dessutom en egen dag för att visa upp sig. Lördag den 2 juli var det Ljustorpsdagen på Länsmuseet och det kan bara beskrivas som publiksuccé. Museipersonalen berättade att det var den största publiktillströmningen hittills i sommar. Även om inte alla kom för att besöka Ljustorpsdagen var det ändå 40 personer som åhörde föredragen.

Programmet var omfattande och såg ut enligt nedan.

 Entréhallen kl. 12.00–15.00
”Vandring på kulturstigar i Ljustorp”: Möt stigfinnaren Elisabeth Nilsson.
”Vem bodde var på torpen i Ljustorp”: Inger Andersson och Ulla-Britt Ulander reder ut platserna.
”Vad står i de äldre domböckerna” för Ljustorps tingslag (Ljustorp, Hässjö och Tynderö). Forskaren Gunnar Berglund ger information om dina förfäder. Se presentation som inte visades denna dag.
Utställning: Linnélärjungen Per Löfling från Ljustorp.
Försäljning av Ljustorps hembygdsförenings skrifter.
Hörsalen kl. 13.00
”Per Löflings liv: från Ljustorp till spanske kungens utsände i Venezuela”.
Solveig Nordin Zamano berättar om Pers liv som Linnés favoritlärjunge.
Olof Ulander berättar om Pers rötter i Ljustorp.
Hörsalen kl. 14.00
” Bredsjö-Ante och hans nära 2000 ättlingar”.
Olof Ulander berättar om den finska invandringen i Ljustorp.
Märta Rönngren läser en historia om Bredsjö-Ante
Annika Lindqvist berättar om sin forskning kring Bredsjö-Antes ättlingar.

Av tidsskäl fick tyvärr Märta Rönngrens läsning på Ljustorpsmål av en historia om Bredsjö-Ante utgå.

Solveig Nordin Zamano vid en liten del av sin utställning om Per Löfling. Annika Lindkvist presenterade på en utställningsskärm en del av Bredsjö-Antes efterkommande. Annika berättade under sin presentation av Bredsjö-Antes efterkommande att de var nu uppe i ca 9 000 dokumenterade personer.
Vi hade tre utställningsbord. Här håller Ulla-Britt Ulander på att ställa iordning borden medan Inger Hamlund och Kalle Forsström tittar på. Elisabeth Nilsson, Annika Lindqvist, Ulla-Britt Ulander och Inger Andersson fanns på plats bakom borden och de fick träffa många intresserade och fick också sälja en hel del häften, böcker och kartor.
Besökarna var verkligen intresserade av ämnena och några kom från Gävle, Östersund och Umeå. Andra träffade gamla vänner som inte setts på många år. Personliga kontakter knöts mellan forskare som bara träffats på nätet tidigare.
En trivsam träff i en trivsam miljö en regnig dag i juli.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2016 Olof Ulander
Uppgjord 20160703

Ändrad 20160819