Första sidan  

Lilla Restaurangen

i Ljustorp

Ljustorps Hembygdsförening

Ja, du läste rätt – det finns en restaurang i Ljustorp och den ligger i Ljustorps skola och serverar ca 100 elever och personal lunch varje skoldag. Dessutom serveras frukost och mellanmål främst till förskolebarnen.

På entrédörren till restaurangen finns en liten skylt "Lilla restaurangen" flankerad som sig bör, på en bättre restaurang, av en menytavla med dagens erbjudande. Där finns också en instruktion från Livsmedelsverket med tallriksmodellen.


Lena Hamlund har jobbat som chef för restaurangen i 3 år och stortrivs med sitt arbete. Tidigare jobbade hon med skolmaten på Böle skola och dessförinnan på  Bergeforsens förskola. Namnet Lilla restaurangen förpliktigar både för barnen och Lena. På en restaurang måste man sitta stilla, äta upp sin mat och inte prata högljutt. Lena bjuder på olika grönsaker och man måste ta minst en grönsak varje dag. Olika typer av hårt bröd och mjölk/vatten bjuds till. Varmrätten tillagas på Centralköket på Arenaskolan. Lena har en egen budget, där hon har frihet att inhandla varor, som kan komplettera varmrätten. Hon får även till viss del handla lokalt odlat. Det gäller även att trolla med rester, överbliven grahamsgröt kan bli till bröd nästa dag. En annan dag kan rester bli marmelad. Vid speciella högtider t ex Nobeldagen brukar Lena laga en fin lunch bestående av för-, varm- och efterrätt! Lena berättar att det hänt att elever kommit och bett om recept för att ta hem.
Vid vårt besök onsdagen den 3 maj serverades kycklinggryta med ris. Lena valde att även servera bulgur och kokt brokolli. Dagens grönsaker var morötter både rivna och i bitar, salladsblad, syrade grönsaker, pumpa- o solrosfrön, kikärter, rödkål med mandarinklyftor, gräddfilsås med örter, kålrabbi, gröna ärter, keso, tomatklyftor o gurkbitar. Vid kl 10.30 kommer klasserna gruppvis in i matsalen, tar en tallrik och får själva plocka för sig av de olika grönsakerna för att sedan bli serverade kycklinggrytan av Lena. Efter att ha plockat till sig bestick och dryck går barnen och sätter sig vid sin plats. För att få lugn och ro är det en personal som påbjuder ”5 min tystnad” varpå barnen äter utan prat. Även 4- och 5-åringarna, som började äta vid 11.30 klarade detta!
Efter måltidens slut dukar barnen av sin tallrik, sitt glas och sina bestick och sätter allt på rätt plats i diskbackar. Vid utgången finns hink med trasa och diskvatten, så man inte ska glömma att torka bordet vid sin plats. Vid behov sopar man även upp smulor på golvet! Stolen hängs upp på bordet och man säger hejdå till Lena: Tack för maten!
Några flickor i klass 3 tycker att Lena är så bra, för man får mycket grönsaker och frön. Dessutom är hamburgare, grillad kyckling, kycklingspett och gulaschsoppa toppenmat, men majssoppa är blää!
Lena berättar, något förvånande, att barnen inte gillar korv något vidare.

Av de grönsaker som var populärast denna dag kom morötter i stavar på första plats, tätt följd av gurka.

Föräldrar är välkomna att dela sina barns skol/förskoledag enligt skolans regler och får då tillfälle att besöka Lilla restaurangen.

Klockan 12 är lunchen slut och vi lämnar Lilla restaurangen efter att ha delat lunchtiden med ca 70 barn. Man skulle kunna tro att vi var helt slut men vi är närmast upprymda över hur lugnt och fint hela lunchen förflöt, ett mycket fint betyg för alla inblandade.


Lena står redo, bakom delar av sin salladsbar, att ta emot sina första gäster för dagen. Bakom Lena hänger flera alster från mycket uppskattande barn. Det råder ingen tvekan om Lenas populäritet.
Logistiken är genomtänkt och fungerar likadant för alla, barn och personal. Alla får ta sin egen mat men Lena finns där för de som eventuellt behöver lite hjälp.
Blev det enligt Livsmedelsverkets tallriksmodell? Maten var i alla fall mycket god och fräsch och motsvarade väl det beröm som undertecknades barnbarn har gett.
Varje barn torkar av sin plats som här en fyraårig flicka, som tar sig an uppgiften under stort allvar. Hör och häpna, allt utan tillsägelser!

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2017 Olof &Ulla-Britt Ulander
Uppgjord 20170503

Ändrad 20170506