Första sidan    
  Byar i Ljustorp  
    Högland

Skidbacken i Högland

Ljustorps Hembygdsförening

Marie Lundberg har vänligt ställt en berättelse om skidbackens tillkomst till förfogande. Berättelsen är skriven av Kurt Lindström, Maries morfar. De historiska bilderna och bildtexterna har ställts till förfogande av Margareta Åhlin och finns också på hennes hemsida/blog i större format. Margaretas far var en av grundarna och han har också tagit de historiska bilderna.
Några kompletterande bilder som tagits av Sune Nordström visas här och här.
En artikel från ST 1970 som berättar om Kustvinden kan läsas här.
Som komplement har också bifogats bilder från skidbacken 2011.

Margareta Åhlins minnen från skidbacken
Så här såg det ut 1974. Vi "bodde" i princip i backen om vintrarna. Skidliften startade 1967 och sista året var 1984.
Tidigt på morgonen fylldes parkeringen med bilar och de båda släpliftarna med glada skidåkare från hela Timrå och Sundsvall med omnejd.
En röd bygel placerades bakom ryggen och sedan drogs man sakta upp av liften. Backen hade en flackare och en brantare del och man kunde välja på två nedfarter. Perfekt familjebacke där jag och många andra lärde sig att åka slalom i skidskolan.
KAK, Kustvindens alpina slalomklubb anordnade spännande tävlingar där syrran var en talang.
Vår store förebild i klubben var Börje Stenmark, vars kända släkting Ingemar Stenmark alla känner till.
Kurt Lindström berättar

Historik över Ljustorps Liften

 Vi hade samlats till ett möte, Hans Ödlund, Nils-Åke
Eriksson, Milton Eriksson, Sixten Nilsson, Thure Jonsson,
Sture Nordlund, Albin Åhlin, Gunnar Skalin, Lars Bergman och jag Kurt Lindström, för att diskutera om att ordna en skidlift här i Ljustorp.

Vi tog kontakt med en som sålde så kallade släpliftar.
Han kom hit till oss och undersökte var vi bäst kunde placera liften, bästa förslaget blev Nordstrands rena i Högland som då ägdes av Lantbruksnämnden.

Vi tog kontakt med Lantbruksnämnden, dom beviljade oss arrende på 20 år, (från 1965) till ett pris av 500 kr.
Så bildades Ljustorps Sport och Fritids AB. Och därmed börjades det att arbeta. Schakta för liften, en lada som stod i backen flyttades och byggdes om till värmestuga, där fanns möjlighet för en som frös att gå in och värma sig, det fanns även servering av kaffe och varmkorv. 

Det visade sig snart att det var för lite med en lift, det bildades långa köer,
så en lift till måste beställas. I den ena liften hjälpte alltid någon till med byglarna. 

Vi drog lyse i backen, för att kunna ha kvällsöppet. Det kom ju mer och mer folk till backen, då kom funderingarna på en toppstuga. Hässjö Kommun hade en bespisningsbarack i Bredsjön som vi köpte. Då var den stora frågan hur skulle vi flytta den. Vi lånade en trailer från SCA, det var en regnig dag minns jag, vi transporterade den på natten när det var lite trafik. När den kommit på plats och blivit renoverad bjöds byborna i Högland in på en liten fest. Det ordnades sedan servering där.

Det bildades en alpin klubb som fick namnet "Kustvinden" den hade en instruktör vid namn Börje Stenmark från Tärnaby, som gav förslag till namnet Kustvinden. Många flickor och pojkar blev duktiga att åka, som sedan tävlade. 
Skolor från Sundsvalls distriktet var här och åkte, det var ju en barnvärdig backe.

Liftarna hade en kapacitet på 450-475 personer i timmen. Delägarna i bolaget hade jour, 2st i en vecka var. Efter 19 år var delägarna nöjda att sluta.

 Enligt citat i Sundsvalls Tidning 1970

Det senaste tillskottet på Medelpads skidhimmel Kustvindens Alpina klubb i Ljustorp, verkar ha fått god startvind i seglen. På fredagskvällarna kunde klubbens ordf. Börje Stenmark presentera en celeber gäst för en manstark skara klubbmedlemmar, vid en trivsam träff i skidstugan.
Den mycket uppskattade gästen var ingen mindre än Bengt-Erik Grann Fjällvindens utförsess

 
Det ordnades jippon t.ex. "Kul i backen". Det mest sevärda var då det fruktansvärda urtidsmonstret som skall försöka slå alla de bästa mänskliga åkarna. Dock var inte odjuret farligt.

 Ljustorp 950908    Kurt Lindström

 
Vad finns kvar 2011
Längst ned i skidbacken står stugan där bl a korv såldes. Bron har ruttnat ned och de dubbla dörrarna har hakats av och ligger bredvid dörrhålet. En strålkastare sitter kvarlämnad på taknocken. Runt stugan har sly vuxit upp och tar långsamt över.
Inne i stugan kan man ana inredningen. Längst in var försäljningsstället bakom en glasdisk med många lådor till vänster.Till höger en fin och hel marmordisk med plats för kassaapparat. Gardinerna längst upp hänger kvar men det mesta övriga är förstört. Taket har dock hållit tätt så virket och stommen verkar helt fräsch.
När jag sökte upp stugan väntade jag mig att hitta namnteckningar från besökare, gamla och nya. Uppe i taket fann jag denna halvmeter-långa namnteckning av idolen Bengt-Erik Gran i helt oskadat skick. I övrigt var stugan helt fri från klotter och andra minnesmärken.

Mer bilder från besöket den 9 okt 2011 finns här.

 

 

 

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2011 Ljustorps Hembygdsförening
Uppdaterad 20111009
20180205