Första sidan    
  Hembygdsgården  
    Samlingar

Ljustorps Hembygdsförening

 

Pilsnerflaska.
Pilsnerflaska med sin originalkork skänkt av en utflyttad Ljustorpare, Jörgen Byström år 2007.


De äldsta flaskorna blåstes för hand och var dyrbara. Det medförde behov av att kunna cirkulera flaskorna effektivt. Per Henriksson har bistått med datering av flaskan. Han skriver;
"Flaskan är tillverkad av glas-bruket i Årnäs (not1) år 1910. Den är handblåst. Man har använt en, som det brukar kallas, tredelad form. Du kan se en skarv efter en form som går runt flaskan horisontellt och två skarvar som går upp till strax nedanför mynningen. Mynningen lades på i efterhand. Enligt standarden skulle ölflaskan märkas med glasbruksbeteckning och volym på halsen samt från år 1900 med årtalet i botten. Årnäs fortsatte med att skriva ut hela glasbruksnamnet i botten som de började med på porterflaskorna ("engelsk modell"), förmodligen redan på 1860-talet. Årnäs började med maskinblåsning omkring 1932. Fast då hade de nya moderna flaskorna med mynning för kapsyl kommit ut på marknaden. Den modell som vi fortfarande använder idag!"

I slutet på 1800-talet fanns det två bryggerier i Sundsvall, Sundsvalls Ölbryggeri AB och Grönbergs bryggeri. Det tredje bryggeriet Nordstjernans bryggeri började byggas vid Västra Allén i början på 1890-talet. Samtidigt uppfördes ett stall för 12 bryggerihästar för öldistributionen. Produktionen pågick mellan 1892 och 1950.

Not 1. Årnäs är en småort 18 km nordöst om tätorten Götene, nära Vänern och Kinnekulle. Glasbruk 1802-1960.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20090407