Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

 
På jakt efter en dammrest
Under vinterns studiecirkel om Mjällådalen hade man observerat att det fanns flera benämningar om en damm på kartan. Det var exempelvis Dammnäset och Dammbacken. En expedition utrustades och gav sig iväg för att söka sanningen, fanns det några rester kvar som kunde berätta något om vad för sorts damm det gällde. Expeditionen bestod av delar av studiecirkeln, Lars-Erik Nilsson och undertecknad under ledning av Arnold Thunström bilden nedan.

Landskapet är minst sagt dramatiskt. Området består av sand och mjurna som även små bäckar skär enorma spår i. På bilden till höger syns inte ens den lilla bäcken som grävt denna ravin. Se träden som ligger djupt därnere.

På bilden nedan diskuterar Arnold vägen medan Lars-Erik går och spejar.

Jan Bengtsson står och tittar ned på Mjällån som rinner bred och mäktig långt därnere. Där ligger Dammnäset och Dammbacken men ingen damm eller dammrester.

Nedan visar hur en tall i kanten på ett ras kämpat på med att omvandla rotsystemet för att fungera i den föränderliga miljön .

Expeditionen kom fram till den slutsatsen att hela området förändras så snabbt att det knappast skulle kunna gå att se rester av en mindre damm byggd för några hundra år sedan.

Lite längre upp från stranden mötte vi denna fina källare trollskt inramad i skogens grönska.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Olof Ulander

Uppdaterad 20050603