Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Med flotte på Bredsjön
Redan i våras beställde vi flotten, som Bredsjöns byalag byggt med hjälp av EU-pengar. Vi har verkligen sett fram mot detta äventyr med barn och barnbarn och hela sommaren har det ju varit varit vackert väder. Den här dagen skulle det emellertid bli regn och vi var nära att skjuta upp utflykten, men beslöt ändå att genomföra den beredda på det värsta regnväder.
När vi kom fram till Bredsjön låg flotten där och hade gjorts seglingsklar av Lars Karlstrand. Det innebar bl a att batterierna till den elektriska motorn var laddade och reservmotorn, som drivs med bensin var monterad och klar. Det var inget problem att få plats med 7 vuxna, 3 barn och barnvagn.
Det var verkligen en höjdare att stilla och sakta glida fram över Bredjsöns nästan spegelblanka yta. Jaha, det var där som herrgården låg och det var därborta som den första dokumenterade bosättningen gjordes i slutet av 1500-talet eller var det i början av 1600-talet. Ingen tycks bry sig i den nästan sakrala stämningen. Grillarna tänds inför lunchen.
Snart är det dags att grilla kött och korv.
För att få lugn och ro under måltiden gör vi ett strandhugg och fäller ut bryggan, som nu kommer väl till pass för både barn och vuxna. Måltiden smakade underbart.
På hemväg kom vi förbi en gubbe som stod ute ivattnet och ropade.
Vi åkte närmare men det hela verkade så mystiskt så med hänsyn till barnen åkte vi vidare. Man kan ju inte gå på vattnet - kanske var det en inkarnation av Bredsjö-Ante eller Troll-Ante och någon sådan behövde vi ju inte ombord på flotten. Vi åkte i stället till den holme, där en kåta och en bastu byggts av byalaget. Där intog vi kaffe på maten.
Så kom vi tillbaka till badstranden vi utgått ifrån och var mycket nöjda med utflykten. En utflykt som vi verkligen kan rekommendera och priset var verkligen inget att prata om.. Tack Lars och ni andra i Byalaget som ordnat denna fina attraktion!

Efter landstigningen tog vi en tur till sjöns utlopp för att leta efter rester av de många anläggningar som funnits där. Så sent som 1897 lät A Enhörning bygga en stengrund för en såg där. Det verkar faktiskt finnas huggna stenar kvar på den plats sågen bör ha funnits på. Tittar man i Ljustorps Hembygdsförenings skrift " De vattendrivna sågarna" så finns där en skiss som visar hur det såg ut i början på 1900-talet som är till hjälp för att förstå lämningarna.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060805