Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Torpet Öppom 5:5 i Glupen
Som framgår av bl a ägaröversikten var 5:5 ett framgångsrikt torp som födde fram fem familjer med sina resp barnkullar.
Här syns en bild från 1920-talet med från vänster Johan, Kondor, Amanda, Lilly, Jensine, Sylvia och Felix alla med efternamnet Hallin. Bostadshuset ser rejält ut.
1945 brann bostadshuset och fler byggnader ned. Med på utflykten var Monica Rehnberg som kunde berätta att hennes far, Hilding Melin, var med om släkningsarbetet. När han kom hem berättade han att det var konstigt att de olika husen brann trots att det inte var brännt mellan husen.
Trots vad som sades i folkmun dömdes ingen för brott.
Främre väggen till källaren hade rasat men källaren är annars den enda byggnad som står tämligen intakt.
Det inre av källaren är välbevarat. Det finns olika avdelningar för potatis och annat. I hörnet till höger står en enkel pall som kan ha använts för att sitta på under sortering av potatis och annat. Av takets välvning framgår dessvärre att källaren kan ras när som helst. Den vackra runda formen på höger sida är bruten på den vänstra sidan vilket betyder att takets styrka är mycket dålig.
Övr bäcken hade Patrick Åström byggt en loge för att tröska, mala och göra takspån. Så sent som in på 1960-talet stod det mesta av byggnaden kvar med sitt vattenhjul. Nu syns bara rester av stengrunden vid bäckens båda sidor, se även nedan.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060912