Första sidan  

Teatersamarbete i 20 år
1997 - 2017

20170202

Ljustorps Hembygdsförening

Fram till 1997 ordnade Timrå Teaterförening, idag Timrå Riksteaterförening, huvudsakligen föreställningar i Medborgarhuset, Vivansborg och Söråkers Folkets hus.
I en statlig landsbygdsutvecklingssatsning ordnades en starkt subventionerad föreställning i Ljustorp med Ljustorps Hembygdsförening som arrangör. Föreställningen var "Den långa vägen till nu" med Friteatern. Den blev mycket uppskattad och det kom mycket folk. Det blev en ögonöppnare för Ulla-Britt Ulander i Timrå Teaterförening. Det gick att ordna teaterföreställningar i Ljustorp. Dåvarande ordförande i Ljustorps hembygdsförening, Margareta Thunström, såg inte teaterverksamhet som sin primära verksamhet, men väl en verksamhet som var intressant för bygden och som kunde stödjas. Damerna kom överens om att försöka samarbeta. Ulla-Britt skulle i teaterföreningens styrelse verka för att lämpliga pjäser valdes för Ljustorp och Ljustorps hembygdsförening skulle stå för förtäring och hjälp med att lasta av och på rekvisita, samt ordna lokalen före och efter föreställningen.

Samarbetet har varit lyckosamt, publiken trivs och återkommer. Kvällens föreställning var den 40:e i följd på Ljustorps Bygdegård. Det har varit en föreställning på våren och en på hösten. Se översikt och länkar till några reportage.

Bild 1. Margareta Thunström och Ulla-Britt Ulander håller upp affischen för den första samarbetspjäsen från 1997.

Bild 2. Biljetterna förbeställs per telefon el mail till en för föreställningen ansvarig person. Den här kvällen kom det totalt drygt 100 personer till föreställningen. Ulla-Britt Ulander håller ordning på beställda biljetter och föreningens kassör Jan Dahlin tar upp betalning kontant el. med kort..

 

 

Bild 3. För att fira den 40:e föreställningen i samarbetet gjorde man en bakelse med rulltårta och grädde, toppad med svenska flaggan. Märta Rönngren, som jobbat för hembygdsföreningen vid nästan alla föreställningar, fördelar grädde till de 110 bakelserna. Hembygdsföreningens "stjärnkonditor" Anita Lindström hade bakat rulltårtorna.
Bild 4. Klockan har hunnit bli 19 och allt är klart efter 4,5 timmars förberedelser på plats i Ljustorps Bygdegård. Ulla-Britt hälsar publiken välkommen, berättar om jubileet, hur fikat är ordnat i pausen och utrymningsregler.
Spelet kan börja.

Bild 5. Kvällens pjäs heter "Två systrar och en begravning" som skrivits av Maud Nyberg.
Skådespelargruppen var från höger, P-A Strand, Margareta Björkman, Maud Nyberg och Erik Lidholm.
Pjäsen handlade om arvingars olika intressen och bristande förmåga att föra föräldrargenerationens verk vidare och oförlösta familjehemligheter inom ramen för förvecklingskomik. Publikens ålder gjorde att många nog tänkte på hur deras arvingar skulle agera. Sens moral blev att med lite öppenhet ordnar det sig till slut.

Bild 6. I den viktiga pausen kunde den trogna teaterbesökaren Jeanette Krantz smaka på jubileumsbakelsen och hon fann den vara mycket god.

Bild 7. Vad som med möda byggts upp på eftermiddagen måste efter föreställningen plockas ned och packas in i transportbilen och lokalen återställas. Det tar ett par timmar innan alla kan skiljas åt.

Den 40:e föreställningen kan läggas till handlingarna.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2017 Olof Ulander
Uppgjord 20170202

Ändrad 20170204