Första sidan  

50-talsfest på Björkängen

Ljustorps Hembygdsförening

Lördagen den 5 augusti slogs portarna upp för en storstilad fest på Björkängen. Festen var uppdelad i en dagdel med marknad och en kvällsdel med dans.

Det första som mötte dagbesökaren var en utställning av äldre fordon, många från 50- och 60-talen, som stod uppställda på parkeringsplatsen som helt reserverats för dem. Där fanns välbevarade Volvo och Saab-bilar från 1950-talet i orenoverat originalskick, vilket förstärkte tidsandan. Kanske hälften av fordonen var traktorer, från Rönngrens orenoverade traktor från 1927 till bröderna Sjöströms Volvotraktorer från 1950 resp 1953, som var lackerade i lysande rött med en modern bilfinish. Vid ingången stod också några fint renoverade mopeder.

När man väl lyckats slita sig från fordonen gick det bra att gå igenom den stora portalen och vandra ned genom det väl röjda området, som Idrottsföreningen hjälpt till att skapa. Efter stigen fanns det marknadsstånd med försäljning av hantverk, matvaror och godis och här blev många stående i beundran av fina arbeten.

När man tog sig vidare kom man fram till själva festplatsen med dansbana, servering, skjutbana och pilkastning. För dagen hade man dessutom satt upp ytterligare ett serveringstält, tombolatält och en femkampshörna. Sammantaget hade Ljustorps hembygdsförening, som var arrangör, försökt återskapa en verklig 50-talsfest.

Idén att fokusera på 1950- och 1960-talen utvecklades under 2016 i Hembygdsföreningen och mynnade ut i flera projekt. Ett projekt var festen på Björkängen med marknad och fordon från tiden, ett var en studiecirkel som samlade in bilder och historier som efterhand publicerats och kan läsas på hemsidan www.ulander.com/ljustorp, ett annat var renovering av en 1950-tals moped, som visades och demonstrerade på dansbanan. Ett delprojekt som också visades på Björkängen var en liten utställning med 50-tals möbler.

Strax före kl 16 då anläggningen stängdes kom regnet och publiken försvann, men strax kom solen igen och från kl 20 kunde man avnjuta grillbuffé för att sedan ta en svängom till Charlotte Stålgrens band. Det var en riktig heldag på Björkängens festplats, vilket gav mersmak . TACK Hembygdsföreningen!

 

Fakta om Björkängen.
Festplatsen anlades 1943 av Ljustorps Centerorganisationer, som drev sommarfester där till 1960 varefter platsen förföll.
Från 1984 arrenderade Idrottsföreningen platsen och byggde upp den dansbana som finns där idag och som efterhand byggts till med servering. Flera arrangörer höll sedan fester de kommande åren bl a Centern hade en årlig dans fram till 2002. Några år hölls loppis på platsen.

 
Entrén till festplatsen.
Johan och Bengt-Erik Sjöströms traktorer från 1950 resp 1953.
Mopeder var viktiga bruks- och nöjesfordon på 1950- och 1960-talen.
Marknadsgatan var populär.
Marie Lundberg provsmakar "Nektar-rabarber" från www.mittskafferi.se.
Hembygdsföreningens ordförande Staffan Eriksson säljer lotter till Erland Nordström.
5-kamp erbjöds med klassiska grenar
Resultatet av mopedrenoveringsprojektet ställdes ut och erbjöds till högstbjudande.
Dansgruppen Joydancers, här med Ingela Johansson och Per Uppling, bjöd på snabb bugg.
Märta Rönngren serverade fika med gott bröd i en lokal som gav ett fräscht intryck, trots att den används så sällan.
Robert Edén skötte den populära skjutbanan.
Anna Modéer och Åsa Eriksson hade hjärtligt roligt.
Åke Edén storhandlade godis av Rosetta Doré medan Sofie Edström med söner ser på.
Dansbanans fikapaviljong hade utökats med ett tält gör att kunna ta emot kvällens grillbufféätande danspublik.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2017 Olof Ulander
Uppgjord 20170806

Ändrad 20170806