Första sidan  

Sommarträff på Björkängen 20190803

Ljustorps Hembygdsförening
Hembygdsförenigens inbjudan till sommarfest med veteranfordon, knallar och förtäring fick stor uppslutning. Familjen Rönngrens tändkulemotor från en Bolinder Munktell traktor med exakt 100 år på nacken har vi sett förut, men när den kommer igång och sprider sitt karakteristiska ljud över festplatsen är den ändå festens solklara stjärna.
Det var väldigt många som tagit med sig en gammal taktor. Någon hade också utökat sin samling av gamla traktorer och visade upp sina nytillskott. Team Sjöström visade sin samling av äldre traktorer renoverade till närmast nyskick, dock ej med på bilden.
Det fanns stora traktorer, små traktorer och trädgårdstraktorer, men faktiskt också en helelektrisk traktor som ovan. Kanske får föraren, Olle Thors, växa upp med elektriskt drivna traktorer.
Utställningens skönhet var denna ovanliga Chrysler New Yorker från 1948, som nylackats i en vacker blå färg. Bilens harmoniska linjer gör att man inte så lätt ser att bilen är en jätte på nästan 5,5 meter med en vikt på två ton, amerikansk "full size".
Utställningens smidigaste fordon kördes av Eva Högstedt, här flankerad av Britta Spånberg. Evas Permobil M400 har en räckvidd på 28 km och toppar 8 km/tim. Den eleganta styrningen med en joy-stick utklassar allt annat på utställningen i fråga om snabb respons och lätthanterlighet.
Robin Wallberg med kamrater har samlats kring Rönngrens Fordsson. Rönngrens har haft denna Fordsson traktor sedan 1924. Årsmodellen är 1922. Till höger i bild skymtar en Chevrolet Impala från 1965, en "full size" bil.
Margareta Lindström till vänster skötte försäljningen av hamburgare som Robert Edén i bakgrunden grillade. Marie Lundberg jobbade med logistiken.
Jonas Frölander Högstedt, expert på äldre Volvobilar, detaljgranskade denna Volvo Amazon 131 från 1967.
På vägen ned mot dansbanan fanns stånden med knallarna och vid dansbanan var det servering och det var många som även sökte sig dit, berättade Märta Rönngren som jobbade med den verksamheten.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2019 Olof Ulander
Uppgjord 20190803

Ändrad 20190805