Första sidan  

Garagebesök hos Keith Börlin

Ljustorps Hembygdsförening


Efter 20 år med ett enbilsgarage byggde sig systemprogrammerare Keith Börlin, i Mellberg, ett rymligt garage och verkstadslokal 2008 - 2010 för att kunna expandera sin fordonshobby. Kvar i det gamla garaget blev bruksmotorcyklarna BMW R90S från 1974 och en Thriumph Thropy från 1969 under renovering samt svarven.

In i den nya lokalen flyttade drömprojekten 3 st nedplockade Zündapp KS 601 S från 1950-talet, som
med sitt udda utseende och teknik länge fascinerat Keith trots dess öknamn "Die grüne elefant" efter den i Tyskland vanliga färgen.

Målbilden för det stora motorcykelprojektet.
Delar till några av de nedplockade motorcyklarna i väntan på pånyttfödelse.


Annat fick inte följa med in i den nya verkstaden (bl a två Volvo PV) för att ge plats för en ny kärlek.

Inspirerad av TV-serien "Kommissarie Morse" på 1990-talet och en kamrats XJ6 ville Keith ha en 60-tals Jaguar, en MkII eller en S-Type. Efter sökande på blocket blev det en S-Type från 1965 som inköptes från Bollnäs 2010. Bilen transporterades hem på släpvagn och kunde efter lite mekande köras de 10 metrarna in i verkstaden.
Mer kört än så blev det inte, då bromsarna inte fungerade vilket resulterade i en buggla i garageväggen. Självförtroende att ge sig på en bil i det skicket kommer från att hållit på att meka med mopeder, motorcyklar och gamla bilar allt från 15-års åldern.

Nyfiken på bilens historia spårade han upp de 15 tidigare ägarna ock skrev brev till dem med frågor om
bilen. Bilen hade mest gått i Stockholmstrakten med en tur till Skåne innan den nådde Bollnäs. Mycket
rost i trösklar och skärmkanter hade lagats innan den sista omlackeringen.

Keith hade 2010 börjat bygga upp kontakter med Jaguarvänner och gick med i Jaguarklubben, där det lokalt finns djup kunskap om detaljer och renovering att tillgå.

Bilen började skärskådas i detalj. Vad behövde göras och vilka grejor behövde skaffas. Att motorn
behövde en översyn stod klart, så Keith började spana och hittade en helt genomgången och renoverad motor som köptes in. Bak- och framvagn plockades ned, delar införskaffades och inte minst
beskrivningar på detaljnivå hur arbetet skulle gå till. Nu, efter 8 år, är dessa delar klara.

Delar till den renoverade fram- och bakvagnen i väntan på montering.


Det stod ganska snart klart att renoveringen skulle bli mycket omfattande och ta lång tid, varför den nya Jaguaridentiteten krävde att han hade en annan Jaguar att åka med under renoveringen. Valet föll på en Jaguar Daimler Double Six från 1984 som inköptes från Sollefteå 2013.

En viktig del av charmen med 60-talsbilarna är inredningen med polerade valnötspaneler, skinnsäten och paneler. Båda dessa komponenter krävde genomgripande åtgärder.

Keith hittade ett lager fanér på Blocket och vände sig till bilrenoveraren och violinisten Lars Stattin för
att få hjälp. Arbetet tog sin tid, men resultatet blev fantastiskt.

Keith visar upp en del av de 30 trädetaljerna, med exempel på före och efter renovering. En del detaljer kunde bytas ut helt.


En bättre begagnd skinninredning kunde hämtas från Jaguarrenoveraren och bilbyggaren Bertil Bäckströms efterlämnade lager. Inredningen kommer från en Jaguar 420 och kräver bara en uppfräschning innan den monteras.

Trots att karossen har rostlagats flera gånger kräver den ändå en grundlig genomgång. För att underlätta arbetet har en karossvagga anskaffats och kunde monteras i augusti 2019 som för att fira att Keith gick i
pension. Så framåt kommer mer tid att kunna ägnas det fortsatta renoveringsarbetet menar Keith.

Karossen monterad i vaggan. Med en ställskruv kan tyngdpunkten i vaggan justeras så att karossen
med handkraft lätt kan roteras. Höjden juteras med hydraulik, som en domkraft, för rätt arbetsställning. Den vakuumdrivna bromsservon har just demonterats och ligger på golvet i förgrunden i väntan på renovering.
Bakom vackra träpaneler och instrument döljer sig kabelhärvor som kräver noggrann dokumentation.
Efter ett helt yrkesliv som IT-man föredrar Keith papper och penna för alla nödvändiga noteringar om hur saker och ting hänger ihop, helt fritt från operativsystemuppdateringar.
Efter hand som färgen slipas bort kommer bilens färghistoria fram. Bilen var från början lackerad i Opalesent Dark Green, lackerades om i silver och sedan i en gräddvit kulör. Keith har på bilden
fått fram ursprungsfärgen som han också tänker ge bilen i sitt renoverade skick.


Till Jaguarklubben Mellannorrlands ordinarie möte den 24 sept 2019 kunde Keith som nybliven
mötesvärd hälsa klubbens medlemmar välkomna till verkstaden. Renoverade delar såväl som den
pågående karossrenoveringen granskades och kommenterades.

De flesta baxnade inför projektets omfattning. Från vänster Karin Holmgren, Patrik Sahlin, Kalle Jernberg och Kjell Bengtsson.

 

Utanför verkstaden grillades kött till det efterföljande grillpartyt. Under måltiden berättade Keith om sina olika projekt och speciellt om S-Typen. Sorlet runt det ihopplockade matbordet varade länge och det blev en mycket trevlig kväll för de 20 klubbmedlemmar som närvarade.

Keith Börlin, Ove Källman och Ernst Nilsson lyckades med grillningen.
Miljön passade sällskapet och stämningen var hög.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2019 Olof Ulander
Uppgjord 20191003

Ändrad 20191009