Första sidan  

Bengan på Bygdegården i Coronatider

Ljustorps Hembygdsförening
En kväll på Bygdegården med Bengan Janson Trio i corona-tider hösten 2020.

 

I en tid av pandemi ställs vi alla inför nya utmaningar att anpassa oss till en ny verklighet, en verklighet som vi aldrig trodde skulle drabba oss.

Hur gör man då som arrangör för att ordna en föreställning med alla restriktioner att förhålla sig till för att förhindra att covid-19 smittan sprids? Ett stort ansvar läggs på arrangören, men även publiken har ett ansvar.

Föreställningen med Bengan Janson Trio var först planerad till april, men fick flyttas fram till 25 oktober pga av corona-läget. Restriktioner för publikstorlek på 50 personer gjorde att det inte fanns ekonomi att ha en föreställning, men Bengan erbjöd sig att köra 2 föreställningar efter varandra för samma gage! Hurra!

Sedan började en diger planering för att följa FHM:rekommendationer om säkert avstånd, handsprit och god hygien. Lokalen måste möbleras med bänkrader på säkert avstånd (ca 1,5 m) mellan raderna. Ett bra sätt var att placera ut bord mellan bänkraderna. Mellan varje sällskap (1 – 5 personer) måste det vara 2 tomma stolar.

För att undvika onödiga kontakter hade Riksteatern redan rekommenderat att ingen paus fick förekomma. Fikat fick tas före föreställningen. Garderob fick inte heller användas, utan ytterkläder fick tas med in i salongen.
Biljettbetalning skedde genom kontoinsättning i förväg och inga fysiska biljetter användes

Vid ankomst till Bygdegården släpptes publiken in gruppvis (6 - 8 st) i foajén och fick följa tejpade hållpunkter på golvet. Efter handspritning fick man ta portionsförpackat fikabröd i plastpåse och blev serverad kaffe/te i pappersmugg (av publikvärd med plasthandskar från andra sidan av bordet). Mjölk tillhandahölls i portionsförpackning.
Inne i salongen blev man anvisad plats, ta av sig ytterkläder och inta sitt fika.
Efter föreställningen fick man gå ut radvis och både huvudutgången och nödutgången användes. Inga korsande strömmar av människor tilläts.
För att se till att publiken kände sig trygg fanns publikvärdar både från arrangören Timrå Riksteaterförening och Kulturcrew, 5 unga arrangörer från Ljustorp.

Isak och Theo serverade kaffe och té.

Alla åskådare fick sitta med ett bord framför sig som gav distans till nästa rad.

Hur var då föreställningen? Den var naturligtvis jättebra och publiken var helt med på noterna trots alla restriktioner.  Bengan själv är ju en virtuos på dragspel. I somras fick han en Grammis och även ta emot det hedersvärda Monika Z-priset. Med sig på denna turné hade han Rickard Sandström på gitarr och Arne Eriksson på bas, båda från Umeå. Mellan låtarna blev det små inblickar i artistlivet, där både Allan Edvall och Sven Tumba fanns med. En trevlig bekantskap fick publiken göra med Bengans fru Eva, som visar sig skriva fin musik. En höjdare var ”Kom du hit av egen vilja” med text av Peter Lundblad.

Tack till Livia, Maria, Albin, Theo och Isak i Kulturcrew. Tack till Anita och Maria i Hembygdsföreningen som stod för jättegott fikabröd och god lasagne till artisterna. Tack till Thomas och Marlene, Bygdegården, som möblerat så fint och tejpat hållpunkterna på golvet. Sist men inte minst tack till alla 100 i publiken som vågade komma och lyssna på Bengan Janson Trio!

Ulla-Britt Ulander, Timrå Riksteaterförening

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2020 Ulla-Britt Ulander
Uppgjord 20201025

Ändrad 20201025