Lönskaläger i Lögdö år 1716.

Av Gunnar Berglund,
20120509


På vårtinget år 1717 anmäler hammarsmeden på Lögdö bruk Erik Hansson Stolle, som ombud för sin hustrus systerdotter ogifta tjänstepigan vid Lögdö bruk Margeta Eriksdotter, att organisten vid Lögdö bruk ogifte Gustaf Blom från Helsingfors ska ha gjort henne med barn och att han för detta ska dömas.

Margeta Eriksdotter berättar att hon som tjänstepiga har bäddat organistens säng och att han vid ett tillfälle då hon om en afton burit dricka och tobak till honom så har han 'haft hänne qwar ok med hänne haft kötslig beblandelse'. Några vittnen till själva händelsen finns i vanlig ordning inte.

Eftersom Margeta har fött barnet så räknar rätten ut att ca 40 veckor före födseln bör lönskalägret ha skett och det visar sig att vid den tiden var organisten vid bruket för att lära brukspatronens barn i bl.a dans.
De 2 kvinnor som förlöste barnet vittnar att Margeta vid födslotillfället angivit Blom som fader till barnet. [Not: vid denna tid då det inta fanns medicinska test som kunde avgöra saken så ansågs det vara av vikt vad modern sade vid födseln.]

Organisten Blom nekar till att ha gjort Margeta med barn och erbjuder sig att med ed befria sig från misstankarna. Tingsrätten går med på att han vid nästa Ting ska få göra sin värjemålsed.

Vid nästa ting, hösttinget år 1717, så framgår av organistens ombud Befallningsmannen Johan Strandel att organisten kommit på andra tankar vad gäller värjemålseden. Han har nu för avsikt att hos Kungliga Hovrätten överklaga Häradsrättens dom om värjemålsed. Eftersom hans överklagan försenats så får han av Häradsrätten anstånd till dess att hans överklagan i Hovrätten behandlats.
År 1719 på vårtinget visar det sig att Hovrätten har behandlat - och avslagit - organisten Bloms överklagan, vilket innebär att han måste göra sin värjemålsed som också sker.

Den slutliga domen i Ljustorps Häradsrätt blir då att organisten Blom förklaras fri från åtalet medan Margeta Eriksdotter får böta 5 daler silvermynt för lönskaläger samt stå och offentligen skämmas på pliktpallen i kyrkan en söndag.
Man kan fråga sig varför häradsrätten i sin dom inte tar i beaktande att Blom försökt slippa värjemålseden, borde inte det tyda på att han har allvarliga samvetskval?

Slutligen kan vi notera att bestraffningen av Margeta troligen fortsätter under lång tid eftersom hon ensam och under knappa förhållanden måste leva med sitt barn. Barnet kommer även att i vuxen ålder få bära detta med sig om det tänker sig att ta anställning i någon form av verksamhet som hantverkare. Det var nämligen så på den här tiden att för att få tillstånd att bedriva sådan verksamhet så måste man ha intyg på att man var född i s.k. 'äkta säng'. Oäktingar göra sig icke besvär.

Läs originalhandlingar och transkribering.

Läs fler utvalda rättsfall.