Ljustorpare i slagsmål år 1704.

Av Gunnar Berglund,
20120322

Vid mantalsskrivningen i Fjäls gästgivaregård år 1704 råkar Nämndemannen Håkan Gulliksson i Hamre i slagsmål med Länsman Olof Rolandsson i Tuna.

Olof Rolandsson är förutom länsman i Ljustorps socken även ägare till hemmanen nr 3-4 i Tuna. Han är vid detta tillfälle 52 år gammal. Håkan Gulliksson är Nämndeman och bonde på hemmanet nr 1 i Hamre. Han är 44 år gammal vid detta tillfälle.

Länsman anklagar Håkan för att ha slagit honom i ansiktet med näven så att blodvite uppstått samt dragit honom i håret. Håkan kontrar med att anklaga Länsman först dragit honom i hår och skägg och kallat honom för generalhund.

Vittnen fanns på plats och länsman åberopar Olof Ersson i Wästansjö och Håkan Gulliksson åberopar Jon Ersson och Per Ersson i Edsåker samt Olof Larsson i Höge. Enligt länsmannens vittne, som satt tillsammans med länsman och drack en kanna öl, är det Håkan som börjar bråket genom att flera gånger sätta näven framför munnen på länsman. Enligt Håkans samstämmiga vittnen var det länsman som började bråket genom att kalla Håkan för snålhund. Därefter bryter kalabaliken ut då länsman fattar Håkan i hår och skägg och drar ner honom till sina knän. Håkan kontrar med att slå till länsman i ansiktet så att han blöder näsblod. Till slut tar de tag i varandra och ramlar omkull och då ingriper Per Olsson och skiljer dem åt.

Tingsrätten får nu ytterligare information från Nämndeman Olof Andersson i Överåker som var närvarande vid slagsmålet. Han hävdar att länsmannen i samband med slagsmålet har anklagat nämndemännen för att 'sitta som bälghundar och … vittna orätt och döma orätt'. Föregående vittnen intygar att så var fallet. Detta är en allvarlig anklagelse emot tingsrättens ämbetsmän. Länsman nu på tinget förklarar sig genom att erkänna att han inte ifrågasätter nämndemännens ämbetsutövande.

Tingsrätten dömer Nämndemannen Håkan Gulliksson till totalt 9 silvermynt för att ha slagit och hårdragit länsman. Länsman Olof Rolandsson döms till totalt 27 silvermynt för många skällsord och hår- och skäggdragningar emot Håkan. Detta är dryga böter eftersom 1 silvermynt i dagens penningvärde (köpkraft) skulle motsvara omkring 200 kr.

Nästa gång Olof Rolandsson framträder i Ljustorps Ting är först år 1706. Han tituleras då 'förrige länsman'. Huruvida Olof Rolandssons avgång som länsman har att göra med hans slagsmål med Håkan Gulliksson framgår inte av några domboksprotokoll.

Läs originalhandling och transkribering.


Läs fler utvalda rättsfall.