Bilaga
Hembygdsföreningens hemsida ”www.ulander.com/ljustorp” 2019.
Under året har 22 reportage (inklusive Ljustorpsveckan som består av 14 artiklar) publicerats på hemsidan. Reportagen har sedan även publicerats i Ljustorpsbladet. Det finns, 20191231, 213 st samtidsreportage på hemsidan.
Den stora genomgången av bilddatabasen med målet att skapa mycket bra sökmöjligheter utan yttre program och databaser slutfördes under året. Under året 2019 försågs varje bild med hänvisning till en kartbild som visar var bilden är tagen.
Ljustorps Hembygdsförening står därmed fri från oro för yttre programuppdateringar, andra förändringar och kostnader för sin bilddatabas funktion.
Ett exempel på omvärldens föränderlighet och vikten av att ha en egen bevakning / lösning är Länsmuseets uppsägning av den långsiktiga lagringen av digitala original. För Ljustorps hbf har lösningen blivit att fördela de digitala originalen på tre fristående delar. Ett minne finns hos ordföranden, ett minne finns hos Olof och en uppsättning finns i Googles molntjänst. Sköts uppdateringar och kontroller fungerar lösningen bra. Redovisning finns på hemsidan.
Insamlingen och katalogiseringen av historiska bilder är därmed klar i denna etapp och avslutad på motsvarande sätt som en färdig bok är tryckt.
Originalbilder och vissa anteckningar behöver därmed inte vara enkelt fysiskt tillgängliga och har flyttats från arkivskåp hos Olof till numrerade arkivlådor som för närvarande ligger på hembygdsgården.
Nytillkommet material är samlat i reportage / artiklar som kan sökas via innehållsförteckning eller mycket enkelt genom att söka med google begränsat till hemsidan. Sökruta finns på hemsidans första sida där man skriver in sökordet.
Baserat på hemsidans material utvecklades ett nytt föredrag ”En resa genom Ljustorp år 1900”. Föredraget har framförts på en cafékväll i Edsta kapell.
Hemsidan besöks av cirka 5 besökare varje dag. Besöken leder ibland till fördjupade kontakter för att få fram mer material.
Hembygdsföreningens hemsida ”www.hembygd.se” 2019.
20190125 öppnade Ljustorps hembygdsförening sin hemsida i hembygdsrörelsens portal. In i denna portal fördes hela den befintliga hemsidan genom att utnyttja länkar. En fördel med portalen är att föreningen syns där de flesta andra hembygdsföreningar finns, en annan att det finns stöd för en administratör som inte behöver kunna html-kodning. Det senare öppnar upp för en ny administratör att fortsätta hemsidans utveckling ovanpå den tidigare utan att denna riskeras.
Ljustorp 20200218
Olof Ulander |