Första sidan    
  Sök i Ljustorp  
    Edstabäcken

Ljustorps Hembygdsförening

 

Edsta tullkvarn

Den 28 juni 1870 köpte mjölnaren Gustaf Nordström och hans hustru Maria Elisabeth Mellberg mark för en tullmjölskvarn av Edsta byamän dvs Per Persson ( Edén ), Magnus Larsson, Johan Edlund, Jonas Höglin och Anders Höglin. Kvarnområdet låg nedanför Johan Edlunds husbehovskvarn och med plats för nödiga byggnader på västra stranden samt en väg till kvarnen från dåvarande landsvägen. Priset för mark och rättighet i bäcken var 500 riksdaler r:mt samt en årlig frimäld på 112 tunnor spannmål.
I köpeavtalet skiljer man på tullkvarn och husbehovskvarn. En tullkvarn malde för förtjänsten och tog betalt i en kvarntull. Det äldre systemet med tullkvarnar med statliga privilegier har inte varit aktuellt i detta fall då det systemet upphörde 1840.
Enligt Gottfrid Laurins anteckningar från 1953 publicerade i "Ljustorp förr och nu" hade kvarnen två par stenar, samt skräd och siktverk.
Den 5 januari 1885 övertog sonen Per Gustav Nordström kvarnen och drev den fram till 1905 då han sålde kvarnen med mangårdsbyggnad, stall , ladugård samt ett häbre för spannmål för 7000 kr till Erik Olof Lidholm. Erik kom i process med makarna Per och Soffi Nordström om gränserna för kvarntomten, förlorade och fick gå i konkurs. För att bevaka en inteckning ropade Olof Laurin in kvarnen vid konkursaktionen den 23 nov 1911.
Olof Laurin lät lägga på nytt spåntak på kvarnhuset, reparera den långa kvarnrännan och anställde dagsverkstorparen Nils Andreas Lodin som mjölnare. Lodin hade lärt sig yrket hos Lidholm. Rörelsen drevs sedan fram till 1919 då vårfloden förstörde kvarnen.
Kvarnen producerade mjöl i 48 år och det gav försörjning till 4 generationer mjölnare.


Vattnet togs in till höger i den svarta öppningen. Därinne fanns vattenhjulet. På baksidan till höger fanns troligen en infart för att kunna köra in nya kvarnstenar. Till vänster syns släden som man drog upp den säd som skulle malas.

Hösten 2001 finns bara vissa grundstenar kvar av kvarnen. Bilden är tagen i vattengraven ut mot vattenintaget i ovanstående bild. Där kameran står borde vattenhjulet ha befunnit sig.
Troligen resterna av en uppkörnings-ramp för att byta kvarnstenar.
Dagens väg går på ungefär samma ställe som den provisoriska på första bilden vilket gör det lätt att hitta resterna av kvarnen. Resterna av kvarnen ligger på den gamla allmänningen som fortfarande finns kvar. Foto taget 2001.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20050522